Suplementi

 
Dodaci prehrani ili suplementi se sastoje od koncentiranih hranjivih sastojaka koji dolaze u obliku kapsula, tableta, gelova ili praha, a sadrže vitamine, minerale, proteine, biljne ekstrakte itd. Koriste se onda kada iz hrane ne dobivamo zadovoljavajuću dnevnu dozu potrebnih hranjivih sastojaka. Važno je zapamtiti da dodaci prehrani ne zamjenjuju hranjive namirnice već služe isključivo kao njihova nadoknada.
Uzimanje suplemenata preporuča se kod dodatnih tjelesnih i mentalnih napora. Pametna upotreba suplemenata će osigurati dovoljno nutrijenata i dati dodatni poticaj razvoja u terminima snage, mišićnog rasta, brzine oporavka i prevencije ozljeda.
Danas postoji mnogo suplemenata i jednako tako mnogo proizvođača. Suplemente trebate birati ovisno o vrsti i količini tjelesne aktivnosti, postavljenim ciljevima, vašem općem tjelesnom zdravlju i sl.

Whey proteini

Radi se o proteinu dobivenom iz sirutke. Glavna svrha korištenja proteina je pružanje građevnog materijala svojim mišićima. Postoji mnogo vrsta proteina, a najpoznatiji je čisti proteinski napitak s malo ili nimalo ugljikohidrata koji je neizostavni dio obroka poslije treninga. Može se koristiti kao dodatak doručku za upotpunjavanje proteina u obroku ili kao obrok prije spavanja kad tijelu treba dodatni materijal za rast. Možete još odabrati zamjenske proteinske obroke koji imaju balansirani omjer proteina i ugljikohidrata s umjerenom količinom kalorija i gainere koji uz proteine sadrže i mnogo ugljikohidrata. Gaineri su kalorični i prigodni za ljude koji žele dobiti kilograme.

Vitamini/minerali

Tijelu je potrebna cjelodnevna opskrba vitaminima i mineralima kako bi moglo optimalno funkcionirati. Vrlo je teško dobiti potrebne razine samo iz prehrane pa ih je bitno tijelu nadoknaditi u obliku tekućina, tableta i/ili kapsula.

Kreatin

Supstanca koja se prirodno nalazi u mesu i ribi, a sportaši ga često uzimaju s ciljem povećanja mišićne mase i veče snage. Konzumira se nakon treninga.

Glutamin

Preporuča ga se uzimati prije treninga ukoliko konzumirate i kreatin jer ga apsorbiraju isti izvori. Ima funkciju u očuvanju i popravljanju oštećenih mišićnih vlakana, funkcioniranju imunološkog sustava te pojačava izlučivanje hormona rasta.

BCAA

Radi se o razgranatoj lančanoj aminokiselini koja se sastoji od leucina, isoleucina i valina. Intenzivno pomaže u izgradnji i obnovi mišićnih vlakana.
ZMA. Radi se o proizvedenoj mineralnoj formuli koja sadrži cink, magnezij i vitamin B6, a konzumira se u svrhu povećanja nivoa anaboličnih hormona, snage i nivoa testosterona. Preporuča se uzimati prije spavanja.

Fat burneri i l-karnitin

Suplementi koji pospješuju sagorijevanje viška masnih stanica u organizmu. Fat burneri pomažu u ubrzavanju metabolizma. Često se koriste kao dodatak tjelesnoj aktivnosti u svrhu mršavljenja.