Izgladnjivanje

Zašto izgladnjivanje ne pomaže?

Ako vam je cilj izgubiti potkožno masno tkivo onda je izgladnjivanje jedan od najgorih mogućih izbora i to zbog više razloga. Izgladnjivanjem dolazi do velikog gubitka kalorija jer je broj obroka i hrane daleko smanjen ili u potpunosti izbačen i gubitak masnog potkožnog tkiva je siguran, ali pod veliku cijenu. Sa gubitkom masnog tkiva dolazi i do gubitka mišićnog tkiva što predstavlja veliki problem kod žena koje žele izgubiti onu „viseću“ kožu sa tricepsa, trbuha i nogu, a sa gubitkom mišića upravo dolazi do suprotnog efekta, ta viseća koža se povećava jer se gubi mišićni tonus i time se gubi onaj utegnuti izgled mišića.

Kako izgladnjivanje narušava zdravlje?

Sa izgladnjivanjem narušavamo imunitet, zdravlje tijela, dolazi do problema sa bubrezima i jetrom te do smanjenja različitih vitamina, minerala, antioksidansa pa čak i do propadanja kostiju. Može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, nisku razinu šećera u krvi, anemiju, mišićnu slabost, proljev i umor.

Kako zamijeniti izgladnjivanje i izbjeći sve ove negativne posljedice?

Rješenje je jednostavno, imati strukturiranu prehranu koja će se sadržati primarno od izvora proteina (40%), izvora kompleksnih ugljikohidrata (20%) i primarno povrća (40%) u 3-5 obroka dnevno. Vašom prehranom moraju dominirati izvori poput: piletine, puretine, jaja, posnog sira, šunke itd., a od povrća zelena salata, rajčica, mrkva, kiseli krastavci, brokula i sl.
Uz sve ovo navedeno bitno je ubaciti trening dizanja utega kojeg komplementiramo sa kardiom.
Ako vam je cilj doći u formu za ljeto nema magične dijete koja će vam to omogućiti u par mjeseci, do forme se dolazi mjesecima ako ne i godinama, prateći pravilnu prehranu sa redovitim fizičkim vježbanjem!
Autor: Tomislav Ivanović
Instagram: @energy_fitness_training