Stvaranje tjednog kalorijskog deficita

Tjedni kalorijski deficit

Ljeto se bliži i kreću pripreme za što bolje tijelo za plažu. Jedan od prvih koraka je promjena prehrane, odnosno za većinu to znači odlazak na privremenu dijetu kako bi izgubili potkožno masno tkivo. Daleko je bolje usvojiti pravilnu prehranu koju možete pratiti godinama, a ne eksperimentirati sa raznim opasnim i kratkoročnim dijetama.
Ukoliko imate pravilno strukturiranu prehranu postoje određene tehnike manipulacije tjednim kalorijama kako bi ste stvorili kalorijski deficit, a da time ne stvorite psihički stres zbog izgladnjivanja ili preskakanja obroka. Ovo se odnosi na razne vrste prehrane (low carb high fat, high carb low fat, clean eating itd).
1.) Linearni pristup dijeti – Svaki dan oduzmete 150-200 kalorija od dnevnog unosa kalorija. To može biti jedna čaša Coca-cole manje za ručak ili večeru, jedna čokoladica ili jedna šnita kruha manje. Taj tjedni kalorijski deficit može doći iz bilo kojeg izvora, a da nije protein.
2.) Cikliranje ugljikohidrata – jedna od popularnih metoda za fazu mršavljenja, najčešće se izvodi tako da na dane kada ne vježbamo smanjimo unos ugljikohidrata 30-50%, a na dane kada vježbamo jedemo normalno (nema redukcije kalorija). Ukoliko vježbate svaki dan onda na dane kada radite noge ne smanjujete unos kalorija.
3.) Deficit svakog drugog dana – Jako slična metoda kao i cikliranje UH-a, samo što ovdje na dane kada vježbamo imamo malo veći unos kalorija (+150-200 kalorija), a na dane kada ne vježbamo su kalorije daleko smanjene (300-500 kalorija). Ukoliko je trening svaki dan, na najteže treninge stavite veći unos kalorija.
4.) 5:2 dijeta – Dva dana u tjednu smo u kalorijskom deficitu (200-400), a ostatak dana jedemo normalno tzv. „kalorijsko održavanje“, nismo u deficitu ni u suficitu.
5.) Cheat meal metoda – Najdraža metoda kod bodybuildera gdje 6 dana u tjednu provedu u deficitu od 200 do 400 kalorija a onda subotom imaju „cheat meal“  gdje se počaste obrokom kojim žele.