Moj metabolizam je jednostavno spor

Jedan od klasični odgovora ljudi na pitanje zašto imaju višak kila.
Dali je stvarno tako?

Postoji nešto sto se zove BMR (Basal Metabolic Rate), odnosno bazalni metabolizam, a to je količina energije koja je potrebna tijelu da preživi bez ikakve aktivnosti, a tu još spada osnovni rad i funkcija organa. Istraživanja pokazuju da postoje razlike u BMR-u kod ljudi, ali u najbolje slučaju su razlike oko 10%. Ako imamo osobu sa BMR od 1500, i ima smanjen metabolizam za 10%, to je smanjenje samo od 150 kalorija (3 deci coca-cole), te to sigurno ne može biti uzrok pretilosti.

Termički efekt hrane (TEF)

To je količina energije koja je potrebna da se probavi i apsorbira hrana. Određeni makronutrijenti imaju veći termički efekt hrane kao što su to proteini (20-35% energije je potrebno da se probavi), dok ugljikohidrati imaju manji (5-15%) i masnoće najmanji termički efekt (5%). Sa dobrim omjerima makronutrijenata možemo povećati ukupnu potrošnju kalorija do 15%. To ispadne nekih 150-200 kalorija, ali opet nedovoljno da se objasni pretilost.

Formalna aktivnost (EAT)

S obzirom na izbor treninga, kroz trening se može potrošiti između 300-700 kalorija 3-4 puta tjedno.
Trening ima dobar utjecaj na povećanje ukupne dnevne potrošnje kalorija. Ali bez obzira na trening, jako često se može zateći osobu koja vježba redovito, a ne gubi na kilaži.

NEAT

Ono što stručnjaci i znanstvenici proučavaju kroz istraživanje u zadnjih par godina jest da NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis), obične aktivnosti kroz dan (hodanje na posao, stepenice umjesto dizala, spremanje, čišćenje) imaju najveći efekt na ukupnu potrošnju kalorija. NEAT može varirati između osoba čak i do 1500 kalorija dnevno. NEAT zna činiti i do 50% ukupne potrošnje kalorija dnevno, tako da ono što činimo izvan teretane čini zapravo i najveću razliku. Naravno da vježbanje 3x tjedno neće dati rezultate koje želimo, ako ostatak dana samo sjedimo i ležimo.
Najbolji savjet za povećanje NEAT-a je da umjesto dizalom krenete pješke, otići svakodnevno na kratku šetnju, svaki drugi dan pol puta do doma ići pješke, biciklom na posao umjesto autom i sl.
Naše članke možete pratiti i na web stranici: https://energy-fitness.com.hr/blog/
Autor: Tomislav Ivanović
Instagram: @energy_fitness_training