Zašto je vaga najčešća zabluda u procesu gubljenja kilograma?

Kada započinjemo fitness putovanje s ciljem gubitka kilograma, vaga je često prvi alat na koji se oslanjamo. Mnogima je cilj vidjeti taj broj na vagi kako se smanjuje iz dana u dan. Međutim, oslanjanje isključivo na vagu može biti varljivo i, u krajnju ruku, frustrirajuće. Evo zašto je vaga najčešća zabluda u procesu gubitka kilograma i zašto bismo trebali usmjeriti pažnju na druge pokazatelje napretka.

1. Vaga ne razlikuje masnoću od mišića

Jedna od glavnih mana vage je ta što ne razlikuje mišiće od masnoće. Mišići su gušći od masnoće i zauzimaju manje prostora. To znači da možete izgubiti masnoću i istovremeno dobiti mišiće, ali broj na vagi možda neće pokazivati veliki pomak. Često se događa da ljudi postanu obeshrabreni jer ne vide promjenu u težini, a zapravo su postigli značajan napredak u smanjenju masnog tkiva i povećanju mišićne mase.

2. Zadržavanje vode

Težina tijela može varirati iz dana u dan zbog različitih čimbenika, poput unosa tekućine, soli, hormona i probavnog stanja. Te promjene mogu iznositi nekoliko kilograma i mogu lako zbuniti i demotivirati. Npr. konzumacija slane hrane može dovesti do zadržavanja vode, što će privremeno povećati težinu. Ove promjene nemaju nikakve veze s masnoćom ili mišićima, ali mogu negativno utjecati na našu percepciju napretka.

3. Napredak u drugim aspektima

Ako se fokusirate samo na brojke na vagi, propustit ćete pozitivne promjene u tijelu. Povećana snaga, izdržljivost, bolja kondicija i poboljšano raspoloženje su sve važni pokazatelji da napredujete. Osim toga, mjerenje obima struka, bokova, ruku i nogu može pokazati puno realniju sliku vašeg napretka. Odjeća koja bolje pristaje ili čak postane prevelika također su znakovi gubitka masnoće, iako vaga ne pokazuje značajnu promjenu.

4. Psihološki učinak

Konstantno praćenje težine može stvoriti opsesiju i stres, što na kraju negativno utječe na vaše mentalno zdravlje. Gubljenje kilograma bi trebalo biti pozitivan proces, ali ako se osjećate obeshrabreno svaki put kad stanete na vagu, to može dovesti do odustajanja od vaših ciljeva. Bolje je fokusirati se na to kako se osjećate, koliko ste snažni i energični, nego na broj koji vidite na vagi.

Alternativni načini praćenja napretka

Kako bismo izbjegli zablude koje donosi vaga, važno je koristiti i druge metode praćenja napretka:

  1. Fotografije prije i poslije: Fotografije vam mogu pokazati promjene koje vaga možda ne pokazuje.
  2. Mjerenje obima: Koristite traku za mjerenje kako biste pratili promjene u obimu tijela.
  3. Odjeća: Obratite pažnju na to kako vam pristaje odjeća.
  4. Fizička snaga i izdržljivost: Pratite povećanje težine utega ili koliko dugo možete izdržati kardio vježbe.
  5. Osjećaj i raspoloženje: Kako se osjećate svakodnevno? Jeste li energičniji, bolje raspoloženi?

Zaključak

Vaga je samo jedan od alata za praćenje napretka, ali nije jedini niti najvažniji. Gubitak kilograma je kompleksan proces i uključuje mnogo više od broja na vagi. Fokusirajući se na cjelokupni napredak, uključujući povećanje mišićne mase, poboljšanje kondicije i općeg zdravlja, postići ćete bolje rezultate i održati motivaciju na duži rok.

Ukoliko vam zatreba pomoć, tu su naši stručni treneri uz koje se možete upustiti na svoje fitness putovanje u sklopu privatnih treninga. Pomoći ćemo vam da izgradite najbolju verziju sebe i da vam taj proces bude pozitivan i prije svega – zabavan. 🙂